Tequila?

Kaikki tequila tuotetaan Meksikossa ja se valmistetaan siniagave -kasvista. Alkoholia saa kutsua tequilaksi jos sen valmistukseen on käytetty vähintään 51% agaven sokeria. Aito laatutequila on tehty 100% agavesta.

Agave kypsyy hitaasti, noin 7-12 vuotta, jolloin sen piña eli ydin voi painaa 60-100 kg. Yhdestä piñasta saadaan valmistettua n. 8-14 litraa 100% agave-tequilaa. Tequilat, joiden valmistukseen on käytetty osa agavea ja osa jonkin muun kasvin aineksia, kutsutaan yleisesti mixto-tequilaksi. Tämä prosessi on nopeampaa ja edullisempaa kuin aidon laatutequilan valmistaminen. Nämä ovatkin yleisimpiä tequila-"laatuja" joita ravintoloissa tulee usein vastaan. 

Laatutequilan yleisimmät laatuluokat ovat blanco, reposado, añejo sekä extra añejo. Blanco-tequila on väriltään kirkas ja se pullotetaan heti tislauksen jälkeen. Reposado-tequila kypsytetään tislauksen jälkeen tammitynnyrissä 2-12kk, añejo-tequila 12-36kk ja extra añejo vähintään 36kk ennen pullotusta. 

Erikoisempina laatuluokkina voidaan mainita joven, joka on sekoitus blanco- ja reposado- tai añejo-tequilaa, ja lisäksi uusimpana laatuluokkana on kristalisoitu añejo, joka on suodatettu hiilen läpi tehden väristä kirkkaan ja mausta hyvin pehmeän. Ikävä kyllä useimmissa kotimaisissa anniskeluravintoloissa on tarjolla vain aiemmin mainittua mixtotequilaa, jota siis nautitaan suolan, sitruunan ja irvistyksen kera

Laatutequilaa nautitaan ilman yhtäkään näistä, sillä aidon tequilan kanssa ei tarvita mitään lisukkeita. Aidon tequilan tunnistaa pullon etiketin tekstistä "100% de agave". Onneksi Suomessa on olemassa myös ravintoloita, jotka ymmärtävät hyvän tequilan päälle. Tätä kulttuuria tequilaseura Añejo haluaa tuoda enemmän ihmisten tietouteen.